Az új szemüvegben még a nyaralás is jobb volt

Épphogy elkészült az új szemüvegem, mikor már indulnunk is kellett a Balatonra. Évek óta ott nyaralunk a családdal és már időben le is foglaltunk mindent, de a szemüvegem sajnos eltört, és nem volt tartalék, így gyorsan kellett egyet csináltatom, szerencsére épp időben el is készült.

A nyaralás persze szokás szerint fantasztikus volt és különleges, azért, mert rátaláltunk a BalatonPro-ra, ahol számos szolgáltatással várják az ügyfeleket. Balaton és rendezvények, víz és programok – nincs is ettől jobb párosítás, és le is írom, hogy mire is gondolok pontosan.

A BalatonPro széles körű szolgáltatásokat nyújt, legyen szó akár vitorlázásról, akár rendezvényekről, a Balaton igazi szakértői. Vitorlázni fantasztikus élmény, különösen akkor, ha az ember maga tudja kezelni a vitorlákat, a maga uralma alá hajtja a szelet. Egyre több ilyen rendezvény van egyébként, ahol a vitorlázás van fókuszban, legyen szó akár magán, akár céges rendezvényekről. Persze erre a BalatonPro-nál többféleképp is lehetőség nyílik. Aki nem tud vitorlázni, nincs képesítése, annak sem kell lemondania erről a különleges élményről. Képzett kapitány segít ugyanis a vitorlán, ő irányítja a hajót. A hajóvezető akár a pár órás, akár a több napos kirándulásokon is rendelkezésre áll. A bázis egyébként Siófok, de van lehetőség több más településen is igénybe venni a szolgáltatásokat. Fonyód, Balatonfüred, Alsóörs is szerepel a kínálatban. A nagy előnye ennek, hogy a vitorlások kapitányai ismerik a Balatont, az izgalmas úti célokat és nagyon sok kalandot, programot tudnak ajánlani, olyan helyekre elkalauzolva az utasokat, ahová maguktól nem is biztos, hogy eljutnának, eljutottak volna.

A vitorlázásban a legjobban egyébként én azt szeretem, amikor a fürdőzéssel egybe van kötve. Nyilván ezek csak akkor élvezhetők, amikor nyár van, amikor a víz meleg, amikor az idő jó. A BalatonPro-nál kétórás, fél- és egész napos fürdős túrákra is van lehetőség, kinek milyen igénye van. Érdemes kipróbálni, hisz nincs is annál varázslatosabb, mint távol a parttól, távol a többi fürdőzőtől megmártózni a Balaton vizében. A fürdés, az úszás egyébként is nagyon egészséges. Mind a testi, mind a lelki hatásai pozitívak, és ezeket érdemes kihasználni, ha már egyszer a Balatonon vagyunk.

A vitorlázásról sokan azt gondolják, hogy nagyon drága mulatság, amit nem mindenki engedhet meg magának, ez azonban tévhit. Sokan bérelnek például vitorlást, mert nem szeretnének fenntartani egyet, nincs rá idejük, kapacitásuk és egyébként sem vitorláznak sokat. Így sokan úgy gondolják, hogy elvégzik a vitorlást oktatást, hogy maguk tudjanak vitorlázni, és amikor úgy engedi idejük, vitorlást bérelnek. Erre a BalatonPro-nál is van lehetőség, mint ahogy a vitorlás oktatásra is.

A legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalókat itt is el lehet sajátítani a vitorlás alapoktatáson, és ilyenkor kiderül, hogy valaki szeretné-e ezt komolyabban művelni, vagy sem, és inkább rábízza magát egy szakemberre. A fürdőzés mellett nem feledkezhetünk meg a horgászatról sem, ami szintén népszerű. Hazánkban nagyon sokan horgásznak, legyen szó akár tavakról, folyókról. Igazi természetközeli, békés és csendes kikapcsolódás és mindezt egy vitorlás fedélzetéről is élvezhetjük. A horgász túrákra kifejezetten az erre a célra átalakított hajók állnak rendelkezésre. Azt, hogy hol jó a kapás, hol mozognak a halak, nyilván egy helyismerettel nem rendelkező horgász nem tudja megmondani, épp ezért vannak a tapasztalt túravezetők, akik tudják, hogy hol lehet sikerekre számítani. Legyen valaki akár hobbihorgász, akinek ez az egész elsősorban csak kikapcsolódás, akár profi, aki a nagy zsákmányra hajt, a BalatonPro mindenki számára kínál programot. Ráadásul profi halradarral felszerelkezve lehet nekivágni a kalandnak.

Az új szemüvegem tehát elkészült és nem kellett sok idő, már én is egy vitorlás fedélzetén élvezhettem a napsütést, a szabadságot, a természet közelségét.