Miért is fontos (többek között) az éles látás?

A családomban szinte mindenki szemüveges. Így egyáltalán nem volt meglepő, hogy nekem is romlani kezdett a szemem, amikor iskolás lettem. Eleinte próbáltam eltitkolni, mert egyáltalán nem akartam szemüveges lenni: nagyon féltem, hogy rosszul fogok kinézni vele és csúfolni fognak a többiek az iskolában. Egy idő után azonban már hiába próbáltam mindenkivel elhitetni, hogy “márpedig én igenis tökéletesen látok!”. A szüleim elvittek szemvizsgálatra, majd pedig a legközelebbi optikába szemüveget vásárolni. Rettenetesen féltem attól a naptól. Szerencsére az optikában dolgozó hölgy nagyon megértő volt, ő és kollégái mindent megpróbáltak, hogy jobb kedvre derítsenek.

Azóta már nem vagyok olyan kicsi, de az optika dolgozóival a mai napig nagyon jó a kapcsolatom. Lassan olyan, mintha haza járnék hozzájuk; mindenki régi barátként üdvözöl, és szinte olyanok a számomra, mint egy második család. Ezért történhetett az is, hogy amikor az optika vezetője egy új hobbit talált magának, azt nekem is feltétlenül ki kellett próbálnom. Egyik alkalommal amikor vizsgálatra mentem, felfedeztem, hogy mennyi új gyertya van az ablakpárkányon. Nagyon szépek voltak, és biztos voltam benne, hogy azelőtt nem láttam őket. Rá is kérdeztem, mire nagy büszkeséggel válaszolták: Igen, a kolléganő mostanában gyertyakészítéssel foglalkozik a szabadidejében!

Amíg tartott a vizsgálat, elmesélte nekem, hogy hogyan kezdett bele, és hogyan váltak ezek a kézzel készített alkotások fokozatosan a mindennapjai részévé. Természetesen én is azonnal meg akartam próbálkozni a gyertyakészítéssel. Kaptam is egy hasznos tippet: menjek fel a Pipere Porta honlapjára, ahol nem csak a gyertyakészítés alapanyagai találhatóak meg, de oktatóvideókat és ötleteket is megnézhetek, ezek pedig sokat segíthetnek az indulásnál.

Hazaérve rákerestem a weboldalra, és rögtön rendeltem néhány alapanyagot. A rendelés és fizetés egyszerű volt, könnyen megtaláltam hozzá minden szükséges információt a “szállítási és fizetési módok” fül alatt. Itt láttam azt is, hogy a kiszállításon kívül bolti átvételre és vásárlásra is van lehetőség Budapesten. Mivel vidéken élek, ezt a szolgáltatást én nem vettem igénybe, azonban sokaknak hasznos lehet, ha fontos számukra, hogy élőben tudják megtekinteni és kiválasztani amit megvesznek.

Nagyon vártam , hogy elkészíthessem az első saját gyertyámat (és persze azt is, hogy a következő vizsgálat alkalmával megmutathassam az optika dolgozóinak). A gyertyakészítés mellett szappankészítéshez, és egyéb kozmetikai termékek elkészítéséhez is találtam érdekes cikkeket, videókat, hozzávalókat, valamint tippeket ahhoz, hogy melyik alapanyagot hogyan kell használni. A videókból megtudtam hogyan lehet fürdőbombát, fürdősót, krémet készíteni. Sok segítséget kaptam ahhoz is, hogy mire kell figyelni bizonyos típusú szappanok esetében, valamint hogyan kell használni a különböző színezőket.

A “kategóriák” cím alatt a “gyertya készítés alapanyagai” feliratra kattintva kiválaszthattam a számomra szükséges hozzávalókat. Megtalálhatók voltak itt viaszok zselé és pasztilla formában, elérhető volt többek között méhviasz, szójaviasz, repceviasz, kanócok, viaszolt kanócok, valamint többféle formájú és méretű fakanóc, illatolajok, színezők.

Hamarosan egyre szebb gyertyákat készítettem, és kipróbáltam a honlapon található gyertyaszínezőket, csillámporokat, illatolajokat is. Idővel kozmetikai termékek készítésébe is belefogtam. Nagyon sokat segítettek ebben a honlapon található blog bejegyzések, melyekben a testápoló tömb, illetve a szappankészítés alapjait magyarázzák el. A kozmetikai termékek illatosításához külön kategóriába sorolt illatok közül tudtam választani, melyek gázkromatográffal vizsgált, 100%-os tisztaságú és természetes illóolajok. Szappanokhoz öntő formát, krémekhez tubusokat, tégelyeket, flakonokat is tudtam vásárolni. Díszítéshez szárított virágokat használtam, melyeket szintén a weboldalról rendeltem meg.

A hobbiból nemsokára szenvedély lett, és ettől kezdve valamennyi szemvizsgálat azzal telt, hogy az újabb és újabb alkotásainkkal dicsekedtünk egymásnak, és persze emellett ötleteket, tanácsokat adtunk a kézműves termékekkel kapcsolatban. Az optika vezetője meg is jegyezte: milyen szerencse, hogy gyerekként sikerült meggyőzniük engem a szemüveg fontosságáról; ha nem látnék élesen, most nem tudnék ilyen szép díszítéseket készíteni.

gyertyakészítés