Ne az ár alapján dönts, ha napelemet szereltetsz be

Annak idején az érettségi után az előzetes terveimmel, na meg persze családom elvárásaival szemben látszerész, majd optikus lettem és a fél életemet optikákban töltöttem mint alkalmazott, mígnem végre megnyithattam a saját üzletemet. Magas minőséget igyekeztem képviselni és a lehető legkorszerűbb technológiákat, illetve trendeket behozni, elvégre valamivel meg kellett nyernem az ügyfeleket a konkurenciával szemben; ha nem tudok pluszt adni, felesleges is megnyitni plusz egy optikát, természetesen nem voltam rest sok pénz beinvesztálni az egészbe.

Az ügyfélkör szerencsére nagyon szépen kezdett bővülni a kezdeti nehézségek után, annyira, hogy abszolút nem volt okom az aggodalomra a statisztikákat nézve, így kicsit komolyabb beruházásokon is gondolkodni kezdtem. Többek között ilyen volt az, hogy elgondolkodtam pár napelem panel beszerzésén, hogy napelemrendszer legyen kiépítve az üzlet áramellátásához; mert ugyan nem kis költséggel jár, sokkal környezetbarátabb megoldás, és nem mellesleg hosszú távon gondolkozva az árát is behozza, ezáltal alapvetően üzleti befektetésnek is tekinthető.

Mivel emlékeztem, hogy az egyik megrendelőnk épp nemrég építtetett ki napelem paneleket, a következő látogatása alkalmával kértem is tőle tanácsot, hogy mégis merre érdemes elindulni és nagyjából milyen költségekkel számolhatok – rögvest javasolt is egy honlapot, mikor a napelem panel ára került szóba. Szabadidőmben nem is haboztam, felkerestem a kapott weboldal linkjét és elkezdtem elolvasni a cikket, amely alapján kiderült, hogy valószínűleg nem is olyan könnyű ezt megmondani, mint ahogy gondoltam, merthogy ehhez egy több tényezős árkalkuláció szükséges.

A végösszeget több dolog is meghatározza: a hely tájolása, az ügyfél anyagi keretei, a felhasználási célok, de még a tető dőlésszöge is… persze mindez így utólag logikusnak tűnt, csak hirtelen lelkesedésemben ebbe nem gondoltam bele előre. Szerencsére viszont volt egy lista is, amelyben teljesítményre bontva volt lehetőségem megtekinteni különböző irányárakat már elkészült munkák alapján. Persze a napelem panel árakhoz tartoztak még olyan járulékos, kötelező elemek mint a tartószerkezet, ami értelemszerűen a panelek megtartásához szükségesek; különböző, kisebb-nagyobb alkatrészek, amelyek a gördülékeny és hibátlan működést szolgálják; no meg persze egy inverter, amin spórolni természetesen nem szabad, hiszen, ha az nem megfelelő minőségű, akkor feleslegesen ölt bele az ember lánya egy halom pénzt. Optikusként pedig sajnos vagy sem, de pontosan tisztában voltam azzal, mennyire fontos mindenből az elérhető legjobb minőség beszerzése, illetve biztosítása, ez pedig egy ekkora beruházásnál nem is lehetett kérdéses.

Viszont ami mindenképp megnyugtató körülmény volt, az az, hogy a kapott elérhetőséghez tartozó vállalat a napelem rendszereikre akár 25 év garanciát vállal, úgy, hogy átlagosan egy napelem 10 év alatt hozza vissza az árát – azért ez így meglehetősen pozitív kicsengésű volt. A honlap többi részét is elolvastam, majd kitöltöttem a kapcsolatfelvételi űrlapot az árajánlat reményében, amelyet meg is kaptam. A munkálatok innentől kezdve meglepően hamar elkezdődtek, és minden a lehető legnagyobb rendben ment a tervezéstől kezdve a munka átadásáig, illetve átvételéig. A lehető legjobb döntést hoztam azzal, hogy a https://napelemrendszer.info/-t választottam a megrendelőmre hallgatva – természetesen azért az ő irányában sem maradtam hálátlan a szuper tippért, a legközelebbi látogatása alkalmával ezt némi kedvezménnyel honoráltam… Amennyiben valaki a napelem rendszerek iránt érdeklődik, én azóta is kizárólag a https://napelemrendszer.info/-t ajánlom, szerencsére már saját, bevált tapasztalatok alapján.